Kés, villa, olló... mennyit bízzunk a gyerekre?

Kés, villa, olló gyerek kezébe nem való? Meddig?

Előbb-utóbb meg kell tanítani a használatára. Ahogy a mosogatás, mosás, takarítás stb. rejtelmeire is...

takaritas.jpg

Mi a gyereknevelés célja?

Azt gondolom az, hogy önálló, felelősséget vállaló, életképes felnőttek legyenek.

Ezért célszerű minden életkorban újra meg újra átgondolni, mi kell ahhoz, hogy a cél teljesüljön?
Igen, hagyni kell néha, hogy megüsse magát, megtapasztaljon kellemetlen dolgokat is.

Jó, ha idővel elmegy táborba, megéli, hogy nincs ott a szülő, aki helyette megoldja, elrakja, ügyel rá stb.

Azt is jónak tartom, ha néha nomád körülmények között van, nem szállodában, egy sátortábor, bringatúra vagy evezős túra mind tágítja a határait, megerősíti abban, hogy igenis boldogul. És ez jó!

Valahogy azt látom, otthon elengedik magukat -végülis hol tehessék meg, ha nem eme biztonságos közegben?-, ha másnál vannak, legtöbbször tudják a dolgukat. Emlékszem, 14 évesen otthon semmit sem segítettem, miközben egy ifis táborban vígan mosogattam, takarítottam...

Arról sok összefoglalót találni, milyen életkorban mit lehet már rábízni egy gyerkőcre a háztartási feladatok közül (olvastad már az X-es lap módszeremet?), az igazi próbatétel szerintem a kamaszkorral érkezik, nekem épp 3 is van itthon...

Azt gondolom, eddigre alapvető feladatoknak már menni kell(ene): pakoljon el maga után, vigye el a szennyes ruhát a szennyestartóig, a saját szobáját tartsa rendben (ha nem, ajtó becsuk, belépni tilos a szülőnek, önvédelmi okból). Ezen felül én azért is harcolok, hogy a közös élettér rendben tartásában is segítsenek, így bizonyos feladatok ki vannak osztva szombati takarítás címén. Többnyire megcsinálják!

Aztán a nyári szünetben jöhetnek a "kurzusok".

  • a szennyes ruha útja a mosógépen át a szekrényig
  • hogy születnek a tiszta edények?
  • állatok, növények életben tartása
  • főzés kezdőknek, majd haladóknak

Elő egy adag türelemmel, humorral, ha felnőttként kezeljük őket ezekben a dolgokban, és nem csak elvárjuk, hogy mindent maguktól tudjanak, jó eséllyel beletanulnak majd ezekbe is!